El Club de Lectura: “El miracle és viure. Vivències” de Montserrat Abelló

El Club de Lectura: “El miracle és viure. Vivències” de Montserrat Abelló

El Club de Lectura de Lluïsos analitza aquest mes el llibre “El miracle és viure. Vivències” de Montserrat Abelló, de la mà de Susanna Àlvarez. El Club es desenvolupa en dues sessions de 19.30h a 21.00h: el dilluns dia 20 treballem el llibre en una trobada amb les lectores i els lectors; una setmana després, el 27 de febrer ens retrobem per compartir la lectura amb, en aquest cas,  Xavier Montoliu Paulí, el curador del llibre.

Aquest llibre està indicat a tothom qui vulgui conèixer la vida i l’obra de Montserrat Abelló, dóna fe d’una vida plena que travessa el segle XX, una vida no sense amargors que, precisament, donen consistència a la seva poesia vital, transparent, tan i tan plena.

«…a mesura que ens hi endinsàvem, vam anar veient que aquest «manuscrit» no seria –ni pretenia ser-ho– un llibre de memorialística, ni tampoc una biografia ni molt menys una autobiografia. […] Eren, con en vam dir ben aviat per referir-nos-hi, el llibre de les vivències. De les Vivències. […] Personals, viscudes en primera persona, en la mateixa primera persona apassionada amb què escrivia poesia.» (Del text «Aprendre el plaer de viure amb Montserrat Abelló» de Xavier Montoliu, p. 20)

Fins a final de mes es podrà veure una exposició al vestíbul sobre l’autora. Aquesta exposició és una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes.

ilc_h3

Montserrat Abelló i Soler (Tarragona, 1 de febrer de 1918 – Barcelona, 9 de setembre de 2014). Fou poeta i traductora. Va publicar nombrosos llibres de poesia, entre els quals cal esmentar l’antologia Al cor de les paraules. Obra poètica 1963-2002, Memòria de tu i de mi, i Més enllà del parlar concís. Va traduir al català dones poetes avui tan reconegudes com Sylvia Plath o Anne Sexton, l’antologia de dones poetes de parla anglesa, Cares a la finestra, i altres autors. També va traduir a l’anglès textos de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda i Maria-Mercè Marçal, entre d’altres, que han contribuït decisivament a la difusió de la literatura catalana a l’estranger. Entre els guardons que va obtenir, destaquen el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura. L’any 1998 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

Deixeu el vostre comentari