“La Junta estem al servei de les persones sòcies, del barri i del país”.

“La Junta estem al servei de les persones sòcies, del barri i del país”.

 “La Junta de Lluïsos estem al servei de les persones sòcies, del barri i  del país”.

Rafa Giménez és vocal de la Junta de Lluïsos de Gràcia i ex-president del Cor Gregal. Per ell formar part de la Junta és un acte de responsabilitat i implicació amb una entitat al servei de la societat, que educa en valors i que promou la democràcia, el diàleg i és capdavantera en la trasnformació social del país.

Què significa formar part de la Junta de Lluïsos?

A nivell personal he après moltíssim. Tenia la sensació d’estar molt focalitzat en la meva secció, el Cor Gregal, i volia involucrar-me més en una entitat que considero molt rellevant per al barri. Com a representants de l’entitat hi ha una gran responsabilitat, ja que Lluïsos té molta presència en molts àmbits i aquesta representativitat ha d’estar molt ben formulada.

No tinc una història com la majoria de gent de la casa que té un lligam familiar històric amb Lluïsos. Jo portava les meves filles al Virolet i a partir d’aquí vaig començar a Vent del Nord i quan ens vàrem separar vaig seguir involucrat amb el Cor Gregal. Però a part del món coral no coneixia la resta de la casa i volia involucrar-me més en una entitat que considerava molt rellevant pel barri.

Vas representar Lluïsos en la mediació amb el Banc Expropiat.

La voluntat de Lluïsos era posicionar-se en contra de qualsevol tipus de violència en qualsevol àmbit i, per tant, oferir-nos com a entitat mediadora ens posicionava com a interlocutor vàlid en aquesta taula de diàleg per afavorir la comunicació, crear enllaços amb l’administració i buscar acostaments i solucions de barri.

La dificultat i l’interès de la trobada tenia a veure amb la diversitat de les entitats. La primera reunió va ser un èxit ja que van venir moltes associacions de veïns i del barri i els representants del Banc Expropiat que van poder explicar la seva motivació i la seva voluntat de servei cap al barri, i les entitats van poder compartir també com ells havien viscut el conflicte. Va ser un primer punt de trobada i va ser molt interessant per veure les dues bandes. En aquesta trobada es van poder parlar de moltes coses però no es va arribar a cap solució. Malauradament, en les reunions posteriors les entitats de comerciants i de veïns van desaparèixer de la medicació i van quedar les entitats més de caire reivindicatiu i social, que teòricament no polititzades. En aquesta mediació s’havien rebutjat els partits polítics, tot i que a nosaltres ens hauria agradat que hi intervingués per exemple el Districte, però es va descartar com a interlocutor. L’experiència va ser molt interessant per veure la forma de relacionar-se entre grups generacionals molt diferents i persones amb posicionaments i ideologies diferents.

També ets el representant a la Taula d’Entitats pel Referèndum.

A diferència de la taula de mediació, aquí hi havia un posicionament, no a favor o en contra de la independència, sinó a favor de poder expressar el nostre parer i la nostra opinió. Era una taula inclusiva, i estàvem donant veu a una demanda de la societat.

Vaig sentir que estava molt més acompanyat ja que el posicionament era molt més clar. En el cas de la taula de mediació amb el Banc expropiat hi havia la dificultat de que el tema podia ferir sensibilitats. En canvi amb la Taula d’Entitats era una taula inclusiva, conscients de que el 80% de la societat catalana volia poder expressar la seva voluntat de votar. HI havia entitats clarament posicionades, com l’ANC o els mateixos Lluïsos, que tenim l’estelada penjada al balcó des de fa molts anys, però la voluntat era clarament la de proposar jornades de debat per poder donar espai a parlar de democràcia i religió o democràcia i entitats. I durant un mes es van crear vincles entre grups que aparentment eren equidistants. Sempre des d’una voluntat inclusiva.

Lluïsos és capdavantera en algunes qüestions, com per exemple en el cas de l’estelada al balcó.

És una responsabilitat prendre partit en aquest tipus de qüestions i som conscients que en una entitat com Lluïsos hi ha moltes sensibilitats diferents. Però pensem que seria irresponsable no fer-ho. Mullar-nos i prendre partit és necessari vist el pes i la importància d’una entitat com Lluïsos. No només fem esport i cantem, sinó que eduquem, eduquem en el lleure. I prendre partit també és educar a la joventut de casa nostra.

Són valors per sobre de tot. Defensar la democràcia, el dret a decidir, el poder expressar-se en llibertat. Són valors, que encaixen molt i molt bé amb els principis de Lluïsos amb els que també hem treballat en el Consell Pedagògic. I tot encaixa i tot té un sentit i ho podem defensar i portar a terme  amb total convenciment.

Què ha fet Lluïsos en aquests mesos en relació amb el Procés fins a dia d’avui?

Hem donat suport a entitats, hem participat en xerrades, hem signat i donat suport a posicionaments com ara el de la FAC. Ens vàrem oferir com a seu electoral, i ens vam posar al servei del barri, de la ciutat i del país.

I això tot just comença. No vindran temps fàcils. Volem seguir oferint diàleg i volem seguir estant al costat de la societat, del barri i ser part activa en la construcció del país que volem. No es casualitat que molts dels personatges que ara encapçalen associacions i entitats surtin de l’associacionisme de base. Les entitats hem de seguir sent part activa de tot aquest procés.

Deixeu el vostre comentari