Ens sumem a la petició per demanar un departament de transformació ecològica i acció climàtica

Ens sumem a la petició per demanar un departament de transformació ecològica i acció climàtica

A Lluïsos de Gràcia ens volem fer ressò de la petició que des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura –com a aglutinadora de més de 160 entitats ambientals, administracions locals i centres de recerca–, conservació.cat i COAMB fan als partits polítics per prioritzar la creació d’un departament de transformació ecològica i acció climàtica[Llegeix el manifest]. La seva petició es fa en un moment en què la creació d’un nou govern permet marcar prioritats de treball i on “Catalunya té una nova oportunitat de liderar i enfortir la lluita contra l’emergència ecològica que ha suposat la pèrdua en els darrers 20 anys d’entre el 10 i el 50% de les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons, tal com ha constatat l’informe Estat de la Natura 2020”.

En el seu comunicat expliquen com Catalunya va disposar d’un Departament de Medi Ambient propi, però l’any 2010 es va dissoldre i les seves competències van ser repartides en dos departaments independents, una fragmentació que ha tingut resultats nefastos per a la conservació de la natura i la biodiversitat, entre d’altres àmbits. Per això es reclama prioritzar la creació d’aquest departament que serà l’únic amb capacitat per fer front a l’actual emergència ecològica i climàtica que estem vivint.

La situació marcada per un ritme alarmant de degradació dels hàbitats naturals i de pèrdua de biodiversitat requereix d’accions urgents i efectives. Des de Lluïsos de Gràcia i en el marc de la Verdinada 2021, ens marquem com a repte treballar a tots els nivells la conservació del patrimoni natural i la diversitat que actualment es veu amenaçada per l’acció de la humanitat. Aquesta proposta ens sembla no només encertada sinó ineludible és per això que, ara que els partits polítics es troben en converses per formar un nou govern, reclamem que prioritzin en les seves negociacions la creació d’un departament únic i transversal que integri totes les polítiques ambientals, i que inclogui competències en matèria de conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, i l’acció climàtica. Ara és el moment de disposar d’un Govern que faci de la sostenibilitat el seu emblema.

Deixeu el vostre comentari