Edit Content

Que es reivindica el 8M i tot el que vols saber sobre la vaga general feminista

El dia 8 de març hi ha convocada una vaga per part dels sindicats amb motiu del Dia de les Dones 2023, una convocatòria a la que les entitats feministes d’arreu fan una crida a participar. Des de Lluïsos de Gràcia, hem estat participant en els prepartius de les activitats del Comitè de Gràcia 8M, activitats prèvies i del propi dia 8 de març com també en la crida a la participació de la manifestació de Barcelona del dia 8 de març a les 18h a plaça Universitat. El lema de la convocatòria unitària d’enguany és “contra el sistema cisheteropatriarcal, racista i classista” i “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”.

Perquè el dia 8 de març?

Aquesta data la va corroborar Nacions Unides l’any 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones. Però ens hem remuntar a diferents fets històrics com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Que passarà el dia 8 de març ?

Aquesta informació està extreta de les octavetes informatives elaborades pel Comitè 8M Gràcia.

Hi ha convocada una VAGA LABORAL, DE CONSUM, DE CURES I ESTUDIANTIL

La vaga és un dret fonamental i individual, per fer vaga no cal que avisis al teu centre; estaràs amparada
legalment. Els serveis mínims s’han de notificar amb antelació, i pots sol·licitar el canvi amb un company.
No pot haver-hi represàlies laborals, però no percebràs el sou d’aquell dia ni la part proporcional de
pagues extraordinàries.

És una vaga de 24 h i comença la mitjanit del dia 7 de març. L’objectiu d’aquesta aturada és crear el major impacte possible al sistema que sostenim i que ens està perjudicant.

Com participar-hi? Organitza’t amb les teves companyes de feina o de classe per fer vaga, trasllada les tasques de cures als homes del teu voltant, no compris a cap botiga ni facis àpats a bars ni rertaurants, participa als comitès de vaga del teu barri i uneix-te a les convocatòries!

Les vagues són una de les eines més útils que les treballadores tenim a l’abast per conquerir 0els nostres drets si les seguim massivament: posen en escac l’economia i ens permeten pressionar governs i patronals. Amb la vaga de cures encara anem més enllà! Visibilitzem la importància de les tasques de cura, que són imprescindibles pel funcionament del sistema econòmic i el sosteniment de la vida.

Alguns dels motius pels quals es convoca la vaga són:

  • Contra la violència envers les dones
  • Per la defensa de la conciliació familiar i unes pensions dignes
  • Per acabar amb la feminització de la pobresa, les dones són les més afectades per les crisis
  • Per millorar la situació laboral, evitar la precarització, permisos per cura 100 % retribuïts, la implementació d’una llei d’igualtat retributiva real