Edit Content

“Als escacs encara s’estigmatitza a la figura de la dona en termes d’intel·ligència, competitivitat i capacitat per aguantar la pressió”

La Sandra Pla Oliva és professora d’escacs des de fa set anys en diverses escoles de Barcelona i al taller d’escacs dels Lluïsos de Gràcia és l’encarregada del grup dels infants més menuts. Va començar als cinc anys fent extraescolars i fins ara, en què es dedica 100% a ensenyar-los. Considera que en els escacs també caldria iniciar un debat com el que s’està tenint en àmbits com el futbol o el bàsquet per erradicar l’estigma que s’associa a la dona i a la seva capacitat per competir a alt nivell. Tenint en compte que en categories de 5 i 6  anys hi ha un nombre molt similar de nens i nenes competint, però aquest percentatge canvia totalment a mesura que es puja de categoria, alguna cosa no s’està fent bé.

T’havies imaginat que et dedicaries a ser professora d’escacs?

La veritat és que no. Sempre m’havia imaginat treballant ajudant a persones i en el món de la sanitat però un dia vaig contactar amb un club on anava a jugar de tant en tant quan era petita i vaig començar a fer alguna classe extraescolar. Mica en mica he convertit aquest hobbie d’ensenyar escacs en una feina a temps complet.

Quins eren els teus referents en els escacs fa uns anys? Hi havia dones competint en les quals projectar-te?

La veritat és que quan jo jugava a escacs es parlava molt dels grans campions d’aquella època (Kasparov, Anand…) però poc de les dones que jugaven a escacs. Mai vaig tenir una referent  femenina quan començava a jugar a escacs ja que no se’n parlava.

Quines són les teves referents actuals en aquest esport?

Els escacs segueixen sent un esport molt masculí on les dones tenen poca visibilitat. Un dels referents que sempre he tingut aquests últims anys ha sigut la Judit Polgar, la jugadora amb més ELO (punts de competició d’escacs) de la història.

Creus que hi ha discriminació per ser dona en els escacs? Les categories són mixtes o separen per sexes?

Si ens basem en les estadístiques, el món dels escacs és majoritàriament masculí. Una evidència que ens ha de fer reflexionar és l’increment de desigualtat conforme els nens i nenes es fan més grans. En categories inferiors (5-6 anys) el nombre de nens i nenes és molt similar. Conforme creixen, aquest percentatge es decanta més a favor dels nens/nois.

Malauradament segueix sent un àmbit on encara predominen molt alguns prejudicis on s’estigmatitza a la figura de la dona en termes d’intel·ligència, competitivitat i capacitat per aguantar la pressió. Estigmes totalment falsos però que grans jugadors han comentat públicament.

En quan a les categories, depèn de l’organització. Hi ha categories mixtes, com el campionat del món absolut i categories on es separa entre homes i dones.

Què creus que fa falta per que hi hagi més dones competint de manera professional?

Fa falta erradicar l’estigma que s’associa a la dona i a la seva capacitat per competir a alt nivell. El mateix debat s’està tenint en àmbits com el futbol o el bàsquet. Opino que fa falta oferir visibilitat i referents a les nenes per encoratjar-les i que participin d’aquest esport tant com ho fan els nens.

Penses que arribarà un dia en que l’esport femení i masculí tindran el mateix pes i importància?

Penso que perquè arribi el dia encara queda molt camí. Si bé és cert que estem avançant mica en mica i que en el món dels escacs ara les noies tenim més presència que fa uns anys. Això si, per arribar a un equilibri encara queda molt per lluitar.

Després del fenomen de Gambit de Dama, has notat que hi hagi més noies o dones interessades en els escacs?

L’impacte d’aquesta sèrie en la infància ha sigut més que positiu. Des del seu llançament he notat un gran increment en l’interès per aprendre escacs a les aules, tant en nens com en nenes. Crec que és important posar en valor altres esports i temàtiques menys conegudes a través dels canals de consum actuals i Gambit de Dama ha sigut tot un èxit!

Ens podries recomanar alguna pel·lícula o llibre que t’hagi inspirat en el teu camí?

La reina de Katwee és una pel·lícula on els escacs hi tenen un rol protagonista. A més, el personatge principal és una noia i la seva història és de gran inspiració per la seva capacitat de superar-se i perseguir el seu somni de ser campiona.

[Per a més informació sobre els tallers d’escacs podeu consultar l’apartat tallers]