Edit Content

Quines addiccions preocupen a les famílies amb adolescents?

Dilluns dia 29 d’abril va tenir lloc la xerrada sobre Detecció i abordatge de les addiccions dels nostres fills i filles amb la Marta Lahuerta i el Joan Guasch, psicòlegs i Referents de Benestar Emocional Comunitari al CAP Larrard, que tenen una llarga experiència, tant en psicoteràpia individual com en la dinamització de grups.

En total setze persones van participar presencialment a la xerrada, però també es van recollir preguntes i comentaris a través d’un formulari en línia. La xerrada va estar orientada a resoldre dubtes i preguntes de les persones assistents que van centrar-se en l’addicció al mòbil i les pantalles i a les substàncies com l’alcohol o a la marihuana.

Les conductes compulsives també van tenir un espai destacat ja que poden desencadenar patologies entorn al menjar i la percepció del cos. I una altra de les preocupacions de moltes famílies es va concretar en les addicions relacionades amb les relacions tòxiques o destructives.

Què és una addicció? El terme addicció és utilitzat en un ventall ampli de contexts per a descriure una inclinació, una obsessió, una obligació o una dependència física o psicològica excessiva.

Durant la xerrada es va fer molt èmfasi a ser observadors i estar alerta. També es va parlar de com és d’estressant ser un pare amb un adolescent a casa i de la importància de saber actuar i posar límits però sense generar un trencament amb el fill o filla. “Posar límits pot ser molt complicat, però és bàsic i els adolescents també ho agraeixen. S’ha d’evitar però entrar sempre en el conflicte i tenint molta paciència i confiança en els vostres fills i filles”. Es va repetir molt que és importantíssima la confiança mútua, la paciència, l’escolta activa i fer atenció als comportaments. “És una etapa en la que cal que estigueu presents, que ells i elles sàpiguen que hi sou i poder-los acompanyar”.

Malauradament, no hi ha una recepta única o un full de ruta, però la xerrada va servir per donar eines, proposar formes de comportament i compartir preocupacions comunes.

Aviat s’anunciarà la següent xerrada sobre temes de benestar i acompanyament emocional que s’han iniciat aquest 2024 per a dirigents, famílies i persones sòcies en general.