“La crua realitat” una obra que fa realitat el somni del Rafa Valero de ser actor

“La crua realitat” una obra que fa realitat el somni del Rafa Valero de ser actor

El Rafa Valero té un somni: ser actor. De la mà dels actors David Aixalà i Maria Colom, amb la veu de Mone i la direcció d’Oscar Molina porta a Lluïsos Teatre una obra escrita i protagonitzada per ell: “La crua realitat”. És un jove amb diversitat funcional que, des de petit, volia ser actor. Ara, ha pogut pujar a un escenari acompanyat d’actors professionals amb una obra escrita per ell que explica la seva vida. L’obra s’estrena divendres, dia 13 de desembre, en dues funcions al teatre dels Lluïsos de Gràcia.

Fer realitat un somni

Després d’intentar accedir a escoles de formació teatral on es troba les portes tancades, en Rafa Valero decideix escriure un guió basat en la seva vida i experiència i portar-lo al teatre ell mateix. Per fer-ho va haver de trobar un lloc on s’acceptés la proposta i així és com arriba a Lluïsos de Gràcia i a Lluïsos Teatre. En Rafa no vol facilitats sinó tenir les mateixes oportunitats que la resta de persones.

Després de rebre l’acceptació de formar part dels grups teatrals en residència a Lluïsos Teatre en Rafa Valero s’envolta d’altres actors i actrius professionals que l’ajuden a portar la seva història a l’escenari. És així com neix, La Crua Realitat on mostra la lluita d’una persona amb discapacitat per aconseguir les mateixes oportunitats. Oscar Molina s’encarrega de la direcció dels actors David Aixalà, Maria Colom, Elena Lam i Rafa Valero. Hi col·labora Mone Teruel.

A l’obra en Rafa Valero interpreta en Toni és un noi amb discapacitat intel·lectual que té un somni: ser actor. Per fer-ho, però, s’haurà d’enfrontar a un món cultural difícil de canviar i a uns pares massa sobreprotectors que, sense voler-ho, tallen les ales del seu fill. El Toni, cada vegada és més conscient de com és de difícil que una persona amb discapacitat pugui accedir a la cultura professionalitzada, s’adona que aquesta problemàtica tampoc desperta l’interès d’una societat massa individualitzada.

El dia 13 de desembre a les 19 h i a les 21 h a Lluïsos Teatre es podrà veure l’obra que en acabar oferirà un col·loqui amb els actors. Amb aquest espectacle es donarà per tancat un cicle d’activitats organitzat per Lluïsos de Gràcia en la que s’ha parlar d’art i diversitat funcional des de diferents disciplines i mirades. El dia 2 es va inaugurar una exposició realitzada pels artistes del pla ocupacional de la Fundació Estimia i que es podrà veure fins al dia 13 de desembre.

Tal com diu el Rafa Valero, l’art fet per persones amb discapacitat sovint rep abans l’etiqueta de projecte social que la d’artístic. “La Crua Realitat és una obra de teatre per sobre de tot. No és cap iniciativa solidària, sinó la materialització del somni de ser actor professional d’una persona que, coses de la vida, resulta que té una discapacitat. Espero que us faci reflexionar a totes i tots”.

Entrades a la venda aquí.

Deixeu el vostre comentari