“L’aigua no és un residu”. Les activitats de la Verdinada!

“L’aigua no és un residu”. Les activitats de la Verdinada!

A continuació teniu totes les activitats previstes per aquesta Verdinada 2020. Recordeu que per les activitats externes cal posar-se en contacte amb les entitats organitzadores.

De l’1 al 22 de març de 2020:

1 de març de 2020: Espectacle de nadons “Cuida’l” a Lluïsos Teatre

 

Espectacle pensat per als més menuts, de 0 a 5 anys, basat en l’obra colorista, ecologista i vitalista de l’artista Hundertwasser.

Del 2 al 19 de març: Exposició “Menys plàstics, més vida”

Una exposició per sensibilitzar la població sobre l’impacte ambiental dels plàstics en el medi marí i per reduir-ne l’ús. 

Del 16 al 31 de març: Exposició Mar Viva 

Cedida per l’Agència Catalana de Residus.

Del 2 al 22 de març: Consell del dia. 21 consells per la reducció del plàstic de les nostres vides.

Amb l’objectiu de fomentar hàbits sostenibles, promovem la difusió de consells, que es poden fer en el quotidià de les persones i ho fem a través de les xarxes socials i plafons ubicats al vestíbul de l’entitat.

 Del 2 al 29  de març: Lluïsos per la sostenibilitat

Farem una ecoauditoria de residus per valorar com a millorat la nostra sostenibilitat respecte el curs passat. El resum de les dades recollides en els darrers tres anys ha estat de:

Dissabte 7 de març: Festa verda

  • 12 a 14h: Compostatge comunitari: descobreix la granja de cucs (canvi d’horari! Es farà a la tarda)

Saps què és el compostatge? T’agradaria saber-ne fer? Vine a la Plaça del Nord i t’explicarem com pots reciclar les restes orgàniques de casa i com pots participar al programa de compostatge comunitari de l’Aula Ambiental Bosc Turulll. I a més, t’ensenyarem la granja de cucs, un vermicompostador ben viu que transforma els nostres residus orgànics en humus molt ric per a les nostres plantes, gràcies a aquests petits animalons. Vine a conèixer-los!

A càrrec de l’Aula ambiental Bosc Turull

  • 14h: Calçotada ecològica. Menú: 15 calçots + salsa, Botifarra amb mongetes, peça de fruita, pa i vi/aigua. Organitzada per l’agrupament escolta
  • 16:45h: Tallers sostenibles 

– Horticultura urbana: Crea la teva pròpia planta
– La gateta Nur: sensibilitzar i responsabilitzar als infants de la importància del respecte i l’empatia vers la resta d’éssers vius. A càrrec de Gats de Gràcia
– Taller d’estampació per descobrir els animals a la ciutat. A càrrec d’associació Animal Latitude
– Taller “Els Plàstics, al mar” CRAM
– Taller d’Aquarel·les naturals –  amb Júlia Volpe
– Taller de menjadores d’ocells amb material reciclat

Dijous 12 de març: Taller: Treu-ne l’aigua clara, a les 18.30h

Taller per aprendre a través de diferents dinàmiques com està distribuïda l’aigua al món: veurem que es tracta d’un bé escàs, farem la comparativa de les infraestructures dedicades a la gestió de l’aigua a diverses parts del món i coneixerem de prop els conflictes que s’han desencadenat pel domini de l’aigua arreu del planeta. Descobrirem què és l’aigua virtual i la petjada hídrica , com estan relacionades entre si i ens introduirem a la municipalització de l’aigua. A càrrec de La Fàbrica del Sol

Diumenge 15 de març: L’amagatall, a les 10h. Punt de trobada l’estació de RENFE de Sant Feliu de Llobregat 

Ruta per la serra de Collserola on visitarem algunes de les nombroses fonts d’aigua que s’hi troben en aquest espai natural. Farem un recorregut per algunes d’elles com la font de Can Parellada, del Broll, de Santa Margarida, del Bisbe i de Can Ferriol. 

Aquesta activitat està inclosa dins els actes d’Aiguart 2020, en motiu de la celebració del dia mundial de l’aigua.

Diumenge 22 de març: Sortida ambiental: Passejada poètica per les fonts i brolladors d’aigua del Coll- Vallcarca, a les 11h

Vine a passejar per les fonts i brolladors del barri i coneix les seves histories, gaudint de la lectura de poemes i textos literaris breus sobre l’aigua, la natura, l’entorn, la vida…

Organitza: el Grup d’Estudis del Coll – Vallcarca, el Club de Lectura del Coll, el programa Teatrí de Butxaca de Ràdio Gràcia i Dones Comunicadores del Coll

Punt de trobada: Parròquia del Coll, Carrer del Santuari, 30.

Activitats externes

  • Aula ambiental Bosc Turull – Societat Catalana d’Educació Ambiental

Dissabte 14 de març, d’11 a 13h: Aigua, fang i creativitat

Saps que des de temps remots s’utilitza el fang per fer recipients i transportar un bé tan escàs i apreciat com l’aigua? Vine a descobrir com es barregen aquests dos elements per fer-ne ceràmica i desperta la teva creativitat creant una peça que et podràs endur a casa.

A càrrec de Projecte Minerva, Dones Creadores de Gràcia. Activitat emmarcada dins el Cicle Aiguart

Dimecres 18 de març, de 18 a 19.30h: Crea una bossa de tela amb texans vells!

Sabies que la producció de texans contamina grans quantitats d’aigua cada any? Però amb una mica de creativitat els hi podem allargar la vida i crear unes bosses de tela ben boniques! Tant si tens texans vells com si no, vine a transformar-los en una tote bag, molt útil per substituir les bosses de plàstic i practicar el consum responsable! 

A càrrec de Back to Eco. Activitat emmarcada dins la Setmana de Consum Responsable i el Cicle Aiguart

Divendres 20 de març, a les 19h: Xerrada Aigua i Emergència climàtica

L’Aigua és un bé essencial per a la vida, però la comunitat científica alerta de sequeres i inundacions cada vegada més recurrents. Barcelona està preparada per a fer front a l’emergència climàtica? La gestió d’aquest Dret Humà, l’aigua, ha d’estar controlada per multinacionals? Interrogants als que, a partir de dades, intentarem donar-hi resposta col·lectivament.

A càrrec d’Ecologistes en Acció

Dissabtes 21 de març, de 10 a 16h: Fem mercat a Vallcarca

Donem la benvinguda a la primavera amb una edició més del Fem Mercat de Vallcarca, un espai de trobada per impulsar el consum responsable al barri. Hi trobaràs productes ecològics, de temporada i de proximitat, espais vius d’intercanvi, de reparació, tallers, activitats, espai infantil, dinar, música… L’Aula Ambiental  hi serà donant a conèixer el programa de compostatge comunitari i la granja de cucs, perquè aprengueu a fer compostatge a casa!

 

  • DEPANA

Diumenge 8 de març: Cetacis 1. El plaer naturalista

Sortida en vaixell per a l’observació de cetacis en llibertat. 

Tot el dia. Preu a determinar

Diumenge 15 de març: Grup d’Acció Forestal (GAF)

Tasques de manteniment de la flora autòctona i d’eliminació de les espècies invasores. Matí. Preu: 1 €

Dimarts 17 de març: Circular Collserola des de Sant Cugat

Sortida organitzada per Depana i Caminants de Collserola, de dificultat moderada, i en consorci amb el Parc Natural de Collserola. Cal inscripció trucant al Parc de Collserola. 

Dissabte 21 de març: Els salts d’aigua i les vinyes de Canaletes

Visita d’aquest espai poc conegut espai d’interès natural de l’Anoia.

Tot el dia. Preu: 6 €

Diumenge 22 de març: El despertar de la primavera en els caducifolis

Exploració botànica del Torrent de la Ballarda, a tocar de Sant Feliu de Codines, al Vallès Oriental. Tot el dia. Preu: 6 €

 

  • El Llevat de Gràcia

Dissabte 7 de març: Calçotada de pagès, a partir de les 11h.

Calçotada a casa del pagès on comprem una part dels queviures. L’activitat es farà a Torrelles de LLobregat, a prop de Barcelona. L’adreça exacte és carrer Ernest Lluch davant de l’Escola Can Coll. Hem quedat a les 11 del matí. El cost en funció dels participants serà entre 12 i 15 euros per persona. Hi haurà una opció vegetariana amb hamburgueses vegetals, tofu i seitan. Inscripcions a info@llevat.org.

 

  • EBM Caspolino

Del 16 al 29 de març: La setmana del medi ambient

Els infants de 0 a 3 anys faran activitats al voltant del medi ambient i es farà una activitat conjunta entre famílies, educadores i infants a l’hort de l’escola. Es plantaran noves plantes a l’espai de l’hort i es faran arribar missatges de conscienciació a les famílies.

 

  • Escola Rius i Taulet

Del 16 al 20 de març: La setmana del medi ambient

Des de P3 a 6è, els infants, equip docent i AMPA portaran a terme diverses activitats al voltant del medi ambient i la sostenibilitat. Entorn sostenible, hàbits saludables, arbres dels desitjos, són algunes de les activitats per crear consciència que un món més verd i una escola més verda és possible.

 

  • Espai jove la Fontana

Dijous 19 de març, a les 18.30h. Taller Fem llibretes amb material reciclat

En el marc de la II Setmana del Consum Responsable, que tindrà lloc del 13 al 29 de març per tots els barris de Barcelona, l’Espai Jove la Fontana, el CRAJ, el PIJ Gràcia i el Consell de la Joventut de Barcelona organitzen aquest taller. De la mà de l’Associació Zero Waste Barcelona, farem llibretes artesanals amb diferents materials reciclats. Taller gratuït.

 

  • Horts municipals de la gent gran – Ecologia urbana Aj. Barcelona: 

Dimecres 4, 11 i 18/03/2020,  de 10 a 13h. Hort de Turull, Hort de l’Avi i Hort de les Cases

Jornada de portes obertes dels horts a la gent del barri, tant per conèixe’ls  com per poder-hi participar a través de les entitats. Voleu acompanyar-nos? Us recomanem una passejada-itinerari pels tres horts! Per visites en grup, si us plau abans contacteu amb la coordinació de les jornades a: agriculturaurbana@bcn.cat

Deixeu el vostre comentari