El DescoNNecta presenta el cartell amb les bandes joves seleccionades per la cinquena edició!

El DescoNNecta presenta el cartell amb les bandes joves seleccionades per la cinquena edició!

Dimarts 22 de setembre es va presentar a Lluïsos de Gràcia la 5a edició del concurs de bandes joves DescoNNecta. Per primera vegada en la història del concurs més de la meitat de les bandes presentades estan formades per dones.  Enguany a l’organització formada per Lluïsos de Gràcia i L’Ampli s’hi ha sumat un nou company de viatge, l’Associació Cultural The Indian Runners, que ha aportat un nou premi, l’Erra Forta, on el requisit imprescindible és la presència femenina a la banda.

El terrat de Lluïsos de Gràcia va acollir, seguin els protocols de distància i mascareta, representants de les 8 bandes seleccionades a qui es va explicar el funcionament del concurs, les novetats i els premis. Els noms dels grups són: Violet Mistake, Pink Lemon, Alérgicas al polen, Fuzzy Eyes, Ariox, Remei de Ca La Fresca, Somiattruites i Romantica II.

La presentació ha iniciat amb la Susanna Armengol, periodista i membre de la Junta de Lluïsos de Gràcia, que han donat la benvinguda i ha introduït els valors de l’entitat, els objectius del concurs i la trajectòria dels darrers anys del DescoNNecta. Ha destacat l’èxit de participació de bandes i la importància de concursos com aquest. “Vivim un moment delicat en l’àmbit cultural i veure tantes bandes joves amb ganes d’actuar i de créixer és molt emocionant”. També ha explicat la importància de la nova incorporació del nou company de viatge The Indian Runners i l’aportació de la perspectiva de gènere al concurs. “La visibilització de la música en femení i de les dones músiques és més important que mai per crear referents i animar a altres joves a llançar-se als escenaris”. 

La Maria Cabrera i l’Àlex Todó, representants de The Indian Runners, s’han encarregat de presentar l’associació i d’explicar en què consisteix el projecte Erra Forta que enguany pren forma de premi dins del DescoNNecta però que vol desplegar-se, en un futur, amb altres accions. “L’Erra Forta neix de la preocupació de com trencar el primer sostre de vidre amb la que les dones ens trobem en el món de la música que és, precisament la poca presència, manca de referents i de representació dins del sector musical”. L’Erra Forta pren el nom del moviment de les Riot Girls, grups de dones que promocionaven l’art i la música alternativa en clau feminista.

Per acabar l‘Àlex Reuss, com a representants de L’Ampli ha explicat la transformació del premi DescoNNecta en eNNa Jove per donar encaix a aquestes dues noves realitats la promoció de la música de bandes joves i la incorporació de la perspectiva de gènere.

Paritat en tots els àmbits del concurs

Una de les grans novetats d’aquest any és també la composició del jurat que està format per una majoria dones. La Gemma Recoder (Directora del Canet Rock), Dolors Ferré (Magazín cultural L’Ampli), Susanna Armengol (Periodista i vocal de la Junta de Lluïsos de Gràcia), Aïda Camprubí (periodista i presentadora del programa Feeel a BTV), Irene Maese (comissió de grups nous de The Indian Runners i baixista de Filles Europees), Anna Cerdà (gestora cultural i organitzadora del Pop Arp) i Jordi Marí (gerent del Festival Cruïlla). 

Els premis, l’experiència professional i els contactes

Durant la presentació també s’han desgranat els premis. Una de les particularitats del DescoNNecta és que és un concurs sense dotació econòmica: ofereix als participants una experiència completa en el circuit musical. L’objectiu és oferir a les bandes participants un espai de visibilitat, contactes amb professionals del sector, experiència als escenaris i formació en diferents aspectes de la indústria musical. Per això, a les semifinals i a la final se segueixen tots els passos i protocols per poder fer un concert professional amb presència de públic. El jurat d’expertes s’encarrega d’aportar valor afegit i crítica constructiva a les bandes i es fa difusió i es dóna suport comunicatiu per donar a conèixer tots els grups. 

Quant als premis, la banda guanyadora del Premi eNNa Jove tocarà a l’escenari de la Plaça del Folk de les Festes de Gràcia de l’any següent (sempre que la situació ho permeti) i el grup guanyador del Premi Erra Forta podrà enregistrar una publicació en un estudi professional i la producció d’un EP. Els grups finalistes també rebran abonaments al Cruïlla i al Canet Rock, assessorament per part d’experts musicals, vinils i discos dels segells col·laboradors, i entrades i abonaments per a concerts.

El DescoNNecta creix i suma col·laboracions

El DescoNNecta originàriament va començar com un cicle de música de petit format per a joves músics d’entre 14 i 22 anys que es duia a terme al bar de Lluïsos de Gràcia. Des de fa 5 anys el concurs es va reinventar i es va dirigir a grups formats per músics majoritàriament menors de 25 anys amb la voluntat d’impulsar les noves bandes musicals.

En aquests cinc anys el concurs ha tingut diferents companys de viatge, alguns s’han quedat i consolidat, d’altres han estat col·laboracions puntuals. Amb l’arribada de l’Associació The Indian Runners el DescoNNecta introdueix la perspectiva de gènere i es suma a la seva reivindicació de l’activisme i la igualtat de gènere en l’escena musical.

Deixeu el vostre comentari