Ja es poden votar les propostes pel Pla Nacional per la Llengua!

Ja es poden votar les propostes pel Pla Nacional per la Llengua!

El passat dimarts 24 de maig a Lluïsos vam acollir una jornada de reflexió entorn a l’ús del català dinamitzat per Roger Buch, expert en processos participatius. En aquest procés vam recollir  diverses solucions per fomentar l’ús del català al lleure, esport i món associatiu. Després de presentar-les al web participatiu del Pacta Nacional, s’obre ara un procés de votació públic per decidir quines propostes s’inclouran. Podeu votar-les al web del Pacte Nacional per la Llengua i així tindran més força per ser considerades. [Per veure-les caldrà que poseu Lluïsos al requadre de cerca, i així us apareixeran]

Us deixem a continuació el resum de la sessió que vam fer a Lluïsos:

1. Elaboració per part de les associacions i els clubs esportiu d’un tríptic de benvinguda per oferir als nous socis i esportistes que inclogui un full de vocabulari específic en català del seu àmbit d’activitat (esportiu, cultural, etc.).

2. Promoure que les persones que porten activitats a clubs i associacions (talleristes, monitors, entrenadors…)  mantinguin converses bilingües sense necessitat de canviar d’idioma, mantenint el català com a llengua de comunicació, encara que els participants a l’activitat utilitzin altres llengües.

3. Programar als mitjans de comunicació públics molts més programes tipus “Eufòria” ja que és un bon referent d’ús del català per a la gent jove.

4. Que la Generalitat ofereixi cursos i tallers de conscienciació lingüística a tots els entrenadors dels clubs esportius, ja que els hàbits lingüístics d’aquests són un referent important per als infants i joves.

5. Compromís dels grans clubs esportius del país per promoure el català en tots els àmbits on tinguin presència.

6. Elaborar i difondre una exposició o documental amb històries de vida de persones nouvingudes explicant com i quan van adoptar el català.

7. Elaboració, per part de les entitats d’un mateix municipi o barri, de plans adaptats al seu territori per enfortir el català.

8. Promoure intercanvis entre associacions dels Països Catalans amb l’objectiu de visualitzar la riquesa i varietat de la llengua catalana.

9. Promoure l’Intercanvi entre aficions esportives catalanes, que facin post partit per promoure intercanvi lingüístic (tipus 3r temps del rugby) amb l’objectiu de fer present el català en espais lúdics a aquelles persones que viuen en territoris on es fa servir poc.

Deixeu el vostre comentari