Conversem amb en Ricard i en Pau, responsables del Campus Esportiu i el Casal d’Estiu dels Lluïsos

Conversem amb en Ricard i en Pau, responsables del Campus Esportiu i el Casal d’Estiu dels Lluïsos

S’acosta el final del juliol i encarem la recta final del Campus Esportiu i el Casal d’Estiu dels Lluïsos de Gràcia i parlem amb els seus directors, el Ricard i el Pau. Divendres 29 serà el darrer dia d’activitat i es posarà punt i final a cinc setmanes d’intensitat, logística, planificació i molta imaginació per resoldre qualsevol situació.

Tant en Ricard com en Pau tenen una llarga trajectòria dins de Lluïsos de Gràcia. En Ricard fa 22 anys que forma part de l’entitat, primer com a jugador de bàsquet, després com a jugador i entrenador, des del 2018 i fins al 2021 com a director tècnic i actualment segueix entrenant i és també el director del Campus Esportiu. En Pau va començar als 4 anys al Virolet i ha passat per la secció de bàsquet durant 7 anys i a l’Agrupament durant 17 anys. Actualment, és el coordinador del casal d’estiu.

Com valoreu l’experiència d’haver coordinat el Casal d’Estiu i el Campus Esportiu?

Ricard: Després de dos anys amb restriccions Covid, poder tornar a barrejar grups i augmentar el nombre d’inscrits ha sigut un punt molt positiu. Hem pogut tornar a gaudir d’una pista plena d’infants i joves, el que ha permès molta més interacció.

Aquest any hem actualitzat el fil temàtic, aprofundint una mica més en els esports a nivell de reglament i tècnica. A més, hem impulsat les esportistes femenines, donant a conèixer cada setmana quatre jugadores d’una modalitat esportiva en concret (bàsquet, futbol, volei, bàdminton i tennis taula).

Pau: Certament, és la primera vegada que coordino un casal d’estiu en si, tenia experiència en coordinació en el lleure dins de l’àmbit escolar durant els dos últims anys, però coordinar un casal d’estiu era un repte que volia experimentar, i on millor que a Lluïsos, una entitat que pràcticament m’ha vist créixer.

Sobre el paper, podríem dir que la coordinació d’un casal d’estiu no té res a veure amb la tasca o l’organització que es duu a terme a l’agrupament per exemple, però en aquest cas, en tenir un equip humà format bàsicament per caps del Cau i monitors del GMM la feina es fa de forma molt més horitzontal i, tot i que mai acabarà sent la mateixa filosofia, fa que aquestes setmanes em recordin una mica a la meva estada al Cau, motiu pel qual es fa molt amè.

La valoració en general és molt positiva i amb ganes de repetir, si les meves condicions personals m’ho permeten, l’any vinent sens dubte.

[…] “coordinar un casal d’estiu era un repte que volia experimentar,
i on millor que a Lluïsos, una entitat que pràcticament m’ha vist créixer.”

Quines són les activitats més ben valorades pels infants i les famílies?

Pau: Des del meu punt de vista, les activitats del casal més ben valorades tant per infants com per famílies són aquelles que es duen a terme fora de les instal·lacions de l’entitat, com la piscina o les excursions dels dimecres. El fet de trencar amb la rutina i sortir a l’aire lliure a refrescar-nos i divertir-nos en èpoques de tanta calor, com tenir la possibilitat de conèixer nous espais d’aprenentatge i entorns naturals, dona una motivació extra als infants que fa que gaudeixin d’aquestes vivències de manera molt més significativa.

Aquest any, coincidint amb l’eix temàtic de la cultura popular al barri de Gràcia, ‘’activitat dels diables i tabalers també els va marcar molt, ja que van poder viure en primera persona com és una part de la nostra tradició popular.

Ricard: Les excursions esportives que fem els dimecres és el que acostuma a agradar més als infants i joves. Jugar a paint ball, fer Paddle Surf o remullar-se a l’inflable aquàtic són activitats que agraden molt. De cara a l’any vinent ens agradaria recuperar l’activitat de Bosc Vertical, tot i que a alguns els hi fa una mica de respecte.

Els tornejos dels diferents esports que fem a la pista també resulten engrescadors i motivants, sempre amb un alt grau de fair play. A més, cada setmana comptem amb l’Òscar Gispert, dirigent del taller de judo, que realitza una divertida classe d’introducció a aquest esport a partir de diferents jocs. Per últim, la piscina a Can Dragó els dimarts esdevé un moment xulo i refrescant.

Quins beneficis aporta als infants el fet de venir al Campus i al Casal d’estiu de Lluïsos?

Ricard: És una molt bona oportunitat de conèixer a gent nova, al mateix temps que fan esport. El fet de no centrar-nos en un esport en concret permet conèixer diferents modalitats esportives i que tothom tingui l’oportunitat de jugar a allò que més li agrada. A més dels beneficis saludables que comporta fer esport, és una molt bona excusa per deixar aparcades les noves tecnologies, com ara els telèfons mòbils.

Pau: Principalment, un espai on compartir vivències, socialitzar i créixer una mica més com a persones. Tot això acompanyat d’unes activitats pensades i planificades per un grup de joves que participen del lleure educatiu en el seu dia a dia, no només durant l’estiu, sinó durant tot l’any. Poder passar aquestes setmanes d’estiu, fer amics i amigues, córrer, saltar i jugar són els ingredients perfectes d’aquest casal. Al casal de Lluïsos treballem l’autonomia personal combinat amb el sentiment de pertinença al grup i aprenem a conviure i treballar en equip.

“A més dels beneficis saludables que comporta fer esport,
és una molt bona excusa per deixar aparcades les noves tecnologies,
com ara els telèfons mòbils.”

Alguna anècdota que destacarieu?

Ricard: Un fet destacable és la quantitat d’infants i joves que repeteixen any rere any. Hi té molt a veure la feina de les monitores, que s’impliquen de valent perquè les activitats siguin dinàmiques i divertides. D’aquesta manera, es crea l’ambient propici per crear noves amistats, les quals es retroben cada estiu al Campus.

Pau: Una setmana, vam anar d’excursió als Rucs de la Serralada a la població de Tiana. Allà, vam aprendre com cuidar aquests animals, a fer de guies, a alimentar-los i finalment vam tenir l’oportunitat de poder donar un parell de voltes amb ells. Quan estàvem duent a terme l’activitat final amb el grup de menuts, era el torn d’una de les més petites del grup. En un inici, ella s’ho mirava des de fora amb respecte, ja que tenia la sensació que allò no acabava d’anar amb ella. Malgrat tot, en veure que la resta de companys i companyes duien a terme l’activitat sense cap mena de complicació i, en veure les cares de felicitat que tenien en finalitzar-la, es va omplir de valor i amb l’ajuda dels monitors va acabar sobre el Macaret, el ruc més veterà de l’espai.

La nostra sorpresa va ser, quan va baixar del Macaret, la seva reacció de felicitat, i un fil de veu que li va sortir de dins: “és el millor dia de la meva vida”– va dir.

Actes com aquests em fan feliç, i a la vegada em reafirmen en què alguna cosa devem estar fent bé, ja que puc observar com els infants gaudeixen de les activitats, un dels nostres objectius principals.

 

 

Deixeu el vostre comentari