📢 Als Lluïsos de Gràcia sempre hem cregut en la força de la comunitat. Per això, fem un pas més en el nostre compromís social i mediambiental: impulsem una Comunitat Energètica Local (CEL) per generar, compartir i democratitzar l’accés a l’energia renovable.
Aquesta iniciativa ens permetrà aprofitar l’energia solar per fomentar la sostenibilitat, implicar-nos en la transició energètica i acabar tenint un estalvi econòmic a llarg termini. És una solució ecològica i una oportunitat per crear una xarxa de suport entre persones sòcies dels Lluïsos, veïnes, entitats i comerços que vulguin sumar-se al canvi.
Aquest és només l’inici. Volem que aquesta comunitat energètica sigui un projecte viu, on tothom pugui participar i beneficiar-se d’una energia més neta i accessible. Podem transformar el nostre entorn i convertir-nos en referents d’una nova manera de gestionar l’energia.
🌞 Què és una comunitat energètica local?
Una Comunitat Energètica Local (CEL) és una iniciativa col·lectiva en què la ciutadania, empreses i institucions d’un barri o municipi s’organitzen en forma de cooperativa per generar i gestionar energia renovable de manera compartida. L’objectiu és impulsar un barri més sostenible mitjançant la generació d’energia i l’autoconsum, reduint la dependència de grans companyies elèctriques i fomentant un model energètic més democràtic i ecològic. Un model energètic per deixar de dependre de les energies fòssils i no comprometre les generacions futures.
Una CEL no és només un projecte tècnic o econòmic, sinó també un espai de participació i empoderament de la ciutadania, on les persones i entitats del territori tenen veu i vot en la presa de decisions sobre l’energia que consumeixen. Aquestes iniciatives enforteixen el teixit social, ja que es basen en la col·laboració entre veïns i veïnes, associacions i petits negocis, generant noves sinergies i fomentant el comerç de proximitat.
A més, les comunitats energètiques també poden tenir una dimensió educativa i solidària, promovent accions de sensibilització sobre la transició energètica i lluitant contra la pobresa energètica, facilitant l’accés a l’energia renovable a col·lectius vulnerables. En definitiva, són una eina clau per avançar cap a un model més just i sostenible, on l’energia es converteix en un bé comú al servei de la comunitat.
🌞 Com funciona?
Les CEL aprofiten fonts renovables com l’energia solar fotovoltaica, instal·lant plaques solars en edificis i espais públics per produir electricitat que després es reparteix entre els membres segons les seves necessitats. A més de l’estalvi econòmic i la reducció d’emissions de CO₂, les CEL reforcen el teixit comunitari i fomenten la participació activa en la transició energètica.
Les Comunitats Energètiques Locals es basen en la gestió col·lectiva i democràtica. Els membres que formen part, poden participar en reunions i prendre decisions sobre el funcionament i l’expansió del projecte. Per això el model jurídic adequat per a una CEL és en forma de cooperativa, i seran els membres d’aquesta els que tindran accés a l’energia generada.
Tant si ets una persona particular, com si tens un negoci o una entitat al barri, pots formar part de la CEL. No cal ser propietari d’un edifici, ni participar la comunitat de veïns i veïnes sencera. I també hi pots participar si vius de lloguer!
Per iniciar-la, cal un grup motor de 10/15 membres que s’han de constituir en cooperativa. Lluïsos contarà com un d’ells.
🌞 Com ho farem?
Tenim la sort de disposar d’un dels terrats més grans del barri. En aquest, hi instal·larem plaques solars, en una primera fase al sostre del teatre. Més endavant s’ampliaran sobre la nova pista poliesportiva, quan aquesta sigui una realitat.
Per produir, compartir i consumir energia renovable de proximitat cal coordinar, d’entrada, una agrupació de persones que, en forma cooperativa, en faran ús. Lluïsos de Gràcia s’encarregarà d’impulsar, crear i gestionar la CEL amb una filosofia de cooperació i benefici col·lectiu.
Si no s’aconsegueixen totes les subvencions, aquestes persones hauran de fer una inversió inicial.
Quins són els drets i deures que tinc com a membre de la CEL de Lluïsos?
Drets:
- Participar activament en les decisions de la comunitat energètica, assistint a reunions i assemblees.
- Rebre informació sobre el funcionament de la CEL
- Beneficiar-te de l’energia generada de manera compartida
- Proposar iniciatives dins de la comunitat
- Accedir a suport i assessorament sobre consum energètic sostenible i bones pràctiques mediambientals
Deures:
- Contribuir al bon funcionament de la CEL, seguint els criteris i normatives acordades per la comunitat.
- Participar de manera activa i compromesa en les accions i iniciatives que es proposin per millorar l’eficiència energètica.
- Promoure els valors de sostenibilitat i responsabilitat compartida dins i fora de la comunitat.
- Respectar els acords presos per garantir un ús equitatiu i eficient de l’energia generada
🌞 Per què hauria de participar-hi?
Sumar-te a la CEL dels Lluïsos t’aporta múltiples avantatges, a tu, al barri i al planeta:
- Energia neta i sostenible, que contribueix a la lluita contra l’emergència climàtica i no dependre dels recursos fòssils.
- Participació comunitària, perquè conjuntament decidim com gestionar l’energia
- Ja no tindrem dependència ni d’intermediaris ni de les grans companyies elèctriques.
- Consum més equitatiu, contribuint a reduir la pobresa energètica i l’accés a l’energia elèctrica per a col·lectius vulnerables.
- Estalvi energètic, ja que compartir energia ajuda a reduir costos a llarg termini.
🌞 Com puc unir-m’hi?
Els requisits que has de complir són: viure a un radi de dos quilòmetres des de Lluïsos de Gràcia i ser una persona amb un compromís actiu per participar de manera responsable en les iniciatives de la CEL.
Si t’interessa formar part de la CEL dels Lluïsos, vine a la xerrada que farem el pròxim dilluns 7 d’abril, on explicarem tots els detalls! També pots escriure un correu a cel@lluisosdegracia.cat si necessites més informació.
Gràcies per formar part d’aquesta iniciativa que farà de Lluïsos un referent en energia sostenible!
#ALluïsosEnsTractemBé