Edit Content

Verdinada 2024: 4 mirades sobre regeneració

En motiu de la Verdinada 2024, hem plantejat 4 preguntes sobre regeneració a 4 lluïsencs que, de ben segur, reconeixeu. Aneu-vos a llegir el que han contestat!

1. Què és per a tu el concepte regeneració? Com el vius?

2. Quin impacte té la regeneració en la mitigació del canvi climàtic i com podem contribuir individual i col·lectivament a aquest esforç?

3.  A Lluïsos ho fem bé? Esmenta una bona pràctica que fem?

4. Quin repte de futur plantejaries a nivell dels Lluïsos?

TXELL MARTÍN-PARDO (Vocal de la Junta dels Lluïsos i membre de l’Equip Verd)

  1. Crec que regenerar vol dir restaurar, renovar i revitalitzar ecosistemes o processos naturals, socials i culturals que per la raó que sigui estan degradats o danyats. En el món de la sostenibilitat cultural, que és al que em dedico, regenerar implica cercar les mesures per rehabilitar ecosistemes culturals, per promoure la diversitat d’expressions culturals i per salvaguardar les tradicions que més o millor representen un individu o comunitat.
  2. La regeneració de la natura és necessari per tal de mitigar els canvis que ja fa dies que experimentem, com la sequera o les pluges torrencials. A nivell individual i col·lectiu podem contribuir a la regeneració reduint la nostra petjada en l’emissió de gasos, fent servir el transport públic, comprant roba usada, reduint l’ús de bosses o productes d’un sol ús o consumint tots el productes que comprem al supermercat i evitant que vagin a la brossa.
  3. A Lluïsos n’hem de parlar molt i més. Però, parlar per cercar estratègies més enllà del marc de les 5R (reduir, reutilitzar, reciclar, repensar, recompostar) perquè aquestes només ens fan sostenibles i malauradament ja fa dies que amb això no n’hi ha prou. Hem de crear nous itineraris d’acció que promoguin la regeneració del nostre entorn des del comerç local fins a un millor tracte entre persones. 
  4.  A Lluïsos la campanya “Ens tractem bé!” no només pretén tenir un impacte en com entenem la nostra relació amb els altres sinó que també vol que considerem com tractem el nostre entorn. Això vol dir organitzar festes que tinguin en compte no només allò que els joves volen, sinó també allò que el veïnat necessita. Això vol dir planificar esdeveniments fent servir el materials que millor es poden tornar a fer servir. Això vol dir, sempre que en qualsevol situació social o ambiental, abans d’actuar hem de considerar l’impacte.

FRANCESC GIRÓ (Coral Cantiga, membre de l’Equip Verd i expert en temes de residus)

  1. En l’àmbit de la sostenibilitat, a nivell planetari tenim 3 grans reptes: la descarbonització de l’economia (mitigació/adaptació al canvi climàtic), la transició a una economia circular (verda/blava) i la preservació de la biodiversitat. I tot és urgent i necessari alhora. En aquest context la regeneració és un concepte instrumental que pot ser molt útil per assolir aquests grans reptes.
  2. Si pensem per exemple que el concepte de regeneració tant podria ser aplicable a un ecosistema (platges, rius, boscos) com a un edifici (en diríem rehabilitació) o fins i tot al model de vida actual dels països considerats del 1er món (en diríem canvi de model de producció i consum sostenible), tot aquest replantejament, si es faci sota unes bases de sostenibilitat ambiental, econòmica i social segur que contribuiran positivament a la mitigació del canvi climàtic. I això és cosa de tothom, tant a nivell individual com col·lectiu.
  3. Crec que en els darrers anys s’ha estat fent molt bona feina (tant portant a terme actuacions concretes com sobre tot també amb la conscienciació i sensibilització de seccions i en darrer terme de tothom qui forma part de l’entitat. Hi ha molt bones pràctiques, però una que m’escau de prop, seria l’impuls de la prevenció de la generació de residus (xerrades, mercat d’intercanvi de roba etc.) i la millora de la recollida selectiva de residus (nous sistemes de recollida, caracteritzacions de residus, xerrades, etc.)
  4. El repte més important que té Lluïsos de Gràcia i que ha d’afrontar de forma imminent és la retirada de la teulada de fibrociment (amiant) del poliesportiu, i la seva substitució per una coberta nova que incorpori plaques solars fotovoltaiques, que contribueixin a l’autosuficiència energètica de l’edifici i de les activitats que s’hi porten a terme. I encara un repte encara més important, i no només per a Lluïsos sinó per a tothom, a més llarg termini (2050) –sembla lluny però és a la cantonada – és l’emissió “0” de Gasos amb efecte d’hivernacle (GEH); això vol dir la desconnexió total del petroli, gas natural, carbó, etc.

 

ANTÒNIA ALCALDE ( Coral Vent del Nord i Grup NES)

  1. Utilitzar els recursos necessaris, sense malbaratament.
  2. Comprant racionalment el que necessitem, evitant envasos de plàstic i reciclant tot lo que no utilitzem i fent el mínim rebuig.
  3. No utilitzar plàstics d’un sol us. Fomentar l’estalvi d’aigua i d’energia elèctrica. Reciclar plàstic i paper.
  4. Fer algun tipus de formació per als socis per a tal de conscienciar-nos encara més sobre el canvi climàtic.

SIMONE GARCIA (Agrupament Escolta Lluïsos de Gràcia)

  1. Per mi la regeneració té a veure amb reutilitzar i transformar productes d’un sol ús per fer-los servir una altra vegada i així trencar el cicle viciós de producció, consum i rebuig. El visc des de prop, en el sentit que a l’agrupament fem servir molts materials reciclats per donar-los una segona vida i fer-ne ús, però penso que sempre hi ha marge de millora.
  2. Té un impacte vital, que té a veure amb com hem de canviar el model econòmic i de consum. Individualment, totes podem posar el nostre granet de sorra, però hi ha massa poca ajuda des de les institucions i el govern
  3. Sí, a Lluïsos som molt conscients del canvi que podem fer si treballem totes juntes a millorar el futur i aturar el canvi climàtic d’alguna manera, tots i totes les sòcies de lluïsos reciclem degudament i l’agrupament sempre forma part de la Verdinada per a ensenyar als més petits la importància de tenir bones pràctiques sostenibles.
  4. Seria molt interessant poder arribar a crear una entitat amb residus 0, però potser és molt utòpic. Almenys seria interessant poder acostar-nos-hi.